Ikärajoista ja teemoista
#1
Olen nähnyt tällaisen vastaavanlaisen topicin esimerkiksi Finissä, joten ajattelin tämän selventävän ikärajojen merkitystä peleissä sekä antaa ohjeita arkojen/laittomien teemojen käyttämisestä.

Pelit, joissa ei ole merkittynä otsikkoon ikärajaa eivät saa sisältää erittäin tarkkaan kuvailtua seksiä tai väkivaltaa. Normaaleista tappeluista, nujakoinneista, lyönneistä ja sen sellaisista ei tarvitse ikärajalla varoittaa, mutta kaikki yksityiskohtainen verellä mässäily tms. ei kuulu ikärajatomaksi merkittyyn peliin. Samaa sovelletaan myös seksuaalisissa kanssakäymisissä. Pussailu, kähmiminen, kuivanaiminen, seksiin viittaaminen tms. on hyväksyttävää, mutta tarkasti kuvaillut seksikohtaukset vaativat ikärajamerkinnän.

K-18 ikärajalla merkityt pelit sitten voivat sisältää kaikkea yllä olevaa ja enemmänkin. Merkintää ei tietenkään tarvitse laittaa peliin heti mikäli ette ole suunnitelleet sen sisältävän seksiä tai erittäin rankkaa väkivaltaa, mutta muistakaa merkitä se heti mikäli asiat alkavat lipua siihen suuntaan. Myös seksuaalinen väkivalta sekä tarkkaan kuvailtu itsetuhoinen käyttäytyminen kuuluvat tämän merkinnän alle. Muistakaa, että se on jokaisen omalla vastuulla mikäli alkaa lukea K-18 peliä!

Alexandria on suomalainen roolipeli, joten täällä me pyrimme noudattamaan suurimmaksi osaksi Suomen lakia. On totta, että kyseessä on fiktiivinen ympäristö ja pelaamme fiktiivisillä hahmoilla, joten lain täsmällinen noudattaminen ei ole aina mahdollista. Esimerkkinä tästä alaikäisten päihteiden käyttö ja muut tihutyöt. Sen sijaan joidenkin huomattavasti laittomampien sekä tulenarkojen teemojen käyttöä niin hahmoja luodessa kuin peliviestejä kirjoittaessa olisi hyvä harkita pariin otteeseen. Näitä ovat muun muassa murha, alaikäisen kanssa seksin harrastaminen, insesti sekä huumaavien aineiden huomattava ihannointi. Virginian ja Suomen lait eivät hirvittävän paljon poikkea toisistaan, mutta näissä tapauksissa on hyvä muistaa, että pelaamme suomalaisessa roolipelissä. Suojaikäraja Alexandriassa on 18 vuotta, mutta itse pitäisin ehdottomana hahmon iän alarajana seksuaalisävytteisille pelille Suomen lain asettamaa suojaikärajaa eli 16 vuotta mikäli toinen osapuoli on yli 18 vuotta. Näille peleille vaaditaan aina K-18 merkintä, vaikka kyseessä olisikin pelkkää viatonta pussailua tai muuta vastaavaa. Insesti sen sijaan on hahmon ikään yms. muuhun katsomatta aina laitonta ja kiellettyä, vaikka se tapahtuisikin molempien suostumuksella. Huumausaineiden käyttöä peleissä olisi syytä pohtia mikäli se menee huomattavasti ihannoinniksi, kannustuksesti tai hyvin rankaksi niin silloin olisi ehkä aiheellista käyttää k-merkintää tai jättää kokonaan pois - myös off-gamessa. On myös hyvä muistaa, että mikäli käytätte hahmoissanne tai peleissänne tällaisia laittomia tai arkoja teemoja (varsinkin ilman varoitusta) niin pahimmassa ääritapauksessa siitä voi napsahtaa sivutilan omistajalle syyte. Eli muistakaahan pitää se rakas maalaisjärki roolipelaamisessakin mukana.

Kysyä saa ja ehdottomasti pitää mikäli olet epävarma jonkin asian suhteen!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)